CELRA מתכנס ברומא


CELRA, שהינו מועצת הבישופים הלטינים מהאזורים הערביים, התכנס ברומא מיום ג, ה-11 באוקטובר ועד יום ה, ה-13 באוקטובר, 2011.

celra_2011

אספת ההגמונים הלטיניים מהאזורים הערביים הייתה אמורה להתקיים השנה במצרים אולם מפאת המצב במדינה ההיא הוחלט להעביר את האספה לרומא. תשעה מתוך שלושה עשר החברים השתתפו באספת רומא: נשיא המועצה, הפטריארך הלטיני של ירושלים, פואד טוואל, ואיתו השתתפו שנים מעוזריו, הבישוף בולוס מרקוצו מנצרת והאב דוד נויהאוז, מנציגות יעקב הצדיק לקתולים הדוברים עברית בישראל, מזכיר המועצה, הארכיבישוף קמילו בלין מצפון ערב, הארכיבישוף פול הינדר מדרום ערב, הבישוף ז'אן סליימאן מבגדאד, הבישוף פול דחדח מביירות, הבישוף עאדל זקי מקהיר והבישוף ג'ורגו ברטין מג'יבוטי (וסומאליה).

היום הראשון של האספה הוקדש להחלפת חדשות מההגמוניות השונות. זאת היוותה הזדמנות מרתקת להתעדכן ולעת יותר לעומק מה קורה ברחבי המזרח התיכון.

שני הבישופים מחצי האי ערב עדכנו את הנוכחים בנושא החלוקה מחדש של האזור שלהם, חלוקה שהתבצעה במאי 2011. הגמוניית צפון ערב כוללת ערב הסעודית, קווית, בחריין וקטר. 43 כוהנים משרתים אוכלוסיה קתולית בת מיליון וחצי בני אדם, כמעט כולם מהגרי עבודה. שני הבישופים תיארו מצב מגוון באזור זה: מדינות שבהן המאמינים יכולים להתפלל ולפעול בחירות ובחופש ולעומת זאת, מדינות שבהן קיימות הגבלות רציניות על חופש הדת ומספר כוהנים חיים במחתרת. במקומות רבים ישנו מספר עצום של מאמינים אולם אין מבנים כנסייתיים. שני הבישופים הכניסו ללוח השנה המקומי חג חדש – של גברתנו של ערב שנחוג ביום א השני בזמן הרגיל, הזדמנות להתפלל למען הנוצרים באזור הזה.

למרות שבישוף נצרו מחלב אשר בסוריה היה נעדר מהאספה, הוא שלח דבריו בכתב. הוא מסר כמה חדשות אודות המצב הפוליטי בסוריה וביקש מהנוכחים להתפלל להחזרת השקט למדינה. הוא אף תיאר את חנוכת הקתדראלה הלטינית החדשה בעיר, המוקדשת לזכרם של אלה אשר מתו על קידוש השם בעיר דמשק בשנת 1840.

הפטריארך הלטיני דיווח בפירוט על הפעילויות הרבות שהתקיימו בהגמוניית ירושלים: המעקב לאחר הסינודוס ברומא, השלכות האביב הערבי, נפילה במניין הצליינים, הפעילות הפוליטית מסביב לניסיון של הפלסטינים להשתייך לאו"ם, ההגירה הגדולה לתוך ישראל וירדן, ואף רשימה ארוכה של אירועים בחיי הכנסייה: ביקור שרידי הקדושה תרז מליזיו, יום הנוער העולמי במדריד ופתיחת האוניברסיטה האמריקאית של מדבא, בהנהלת הפטריארכיה הלטינית של ירושלים.

הבישוף מרקוצו מנצרת המשיך וחלק עם הנוכחים פרטים נוספים על ההשלכות החיוביות של ביקור שרידי תרז הקדושה. הוא אף עדכן את הנוכחים אודות המשא ומתן בין הכס הקדוש ומדינת ישראל.

האב דוד יידע את הנוכחים בפעילויות נציגות יעקב הצדיק וכלל דיווח אודות הפעילויות לילדים (פרסום ספרי לימוד, שיעורי דת וקייטנות) והנוער (ההשתתפות ביום העולמי במדריד והמשך הפעילות עם הנוער). הוא אף תיאר את המפגשים המגוונים עם יהודים בישראל. הפטריארך אף ביקש ממנו למסור דיווח אודות העבודה המתפתחת עם אוכלוסיות מהגרי העבודה ומבקשי המקלט בארץ. הוא תיאר את האתגרים לייסד תוכנית עבודה מתאומת המשרת את האוכלוסיות המגוונות.

הבישוף זקי ממצרים דיבר על האירועים האחרונים במצרים – התקוות בהתחלה שתהיה יותר דמוקרטיה והפחדים העכשוויים מהשתלטות הקיצוניים המוסלמים על מרכזי כוח במדינה. דיווח זה ניתן בצל האירועים האחרונים שבהם קופטים התעמתו ברחובות קהיר עם כוחות המשטרה ובעקבות העימותים 26 בני אדם נהרגו. אולם הבישוף גם הדגיש את הסולידאריות של מוסלמים מסוימים עם אחיהם הקופטים. למרות שהנוכחות הלטינית קטנה מאוד במצרים – כ-7000 איש – ההגמוניה כוללת כוהנים, נזירים ונזירות רבים מאוד ומספר אדיר של פליטים – 55000 קתולים מסודאן בלבד.

הבישוף סליימאן מעיראק תיאר שיפור קל במצב בעיראק אולם הדגיש את הבעיות החמורות הניצבות בפני המדינה: האחדות נוכח הפיצולים הרבים – עדתיים, אתניים ואידיאולוגיים, דת בחיי המדינה, האי-קוהרנטיות של החוקה החדשה, חלוקת העושר והשחיתות. הוא אף הזכיר את הבעיות החמורות בלב הכנסייה הקתולית במדינה.

הבישוף דחדח מלבנון תיאר את השלכות בחירת הפטריארך המרוני החדש בחודש מרץ. אף בלבנון קיימות אוכלוסיות של מהגרי עבודה ופליטים, במיוחד מעיראק. המצב הפוליטי נשאר לא יציב.

לבסוף, הבישוף ברטין תיאר את המצב בקרן אפריקה, היכן שמיליוני בני אדם חיים תחת איום רעב בגלל בצורת חמורה. הוא התמקד במיוחד במצב בג'יבוטי וסומאלי היכן שהכנסייה מהווה נוכחות פילנתרופית הנותן עדות בקונטקסט מוסלמי. מצב האי-יציבות בסומאליה ממשיך ומאיים תמיד על אחדות המדינה.

השיחה בין ההגמונים הייתה שוקקת חיים ומתלהבת מאוד.

ביום השני, קומץ קטן של הגמונים יצא לייצג את ה-CELRA בכנס השבועי (המתקיים כל יום ד) עם האפיפיור בנדיקטוס ה-16. במפגש אחר הצהריים, הבישוף מרקוצו הציג את הספר "ישוע מנצרת (הכרך השני) בפני המשתתפים. לאחר מכן, הבישוף ברטין הציג את הקווים הכללים המציגים את עבודת הסינודוס ה-13 בנושא שליחות הכנסייה שיתקיים בשנת 2013.

ביום השלישי, הבישופים ניצלו את נוכחותם ברומא על מנת לבקר במשרדי הוותיקן. בשעות אחר הצהריים התכנסו לפעם האחרונה וברכו את בואו של מזכ"ל קריטאס החדש אשר סיקר את פעילויות הארגון הקתולי הבינלאומי בתחומים של סעד ורווחה. לאחר מכן דנו הבישופים בעניינים מעשיים: מתי והיכן ייפגשו בפעם הבאה (בספטמבר 2012 בירדן). הרגעים האחרונים של האספה הוקדשו לדיון במסמך האפיפיור אודות דבר האלוהים שפורסם בעקבות הסינודוס על הכתובים (שהתקיים ב-2008). לאחר מכן הנוכחים נפרדו אחד מהשני וכל אחד התכונן לחזור לצאן מרעיתו.

 

לעזור לנו צור קשר ותיקן ניוז בעברית להקשיב לסעודת האדון לשמור על בטחון הילדים


© 2020 Saint James Vicariate for Hebrew Speaking Catholics in Israel