זיו: פרשת השבוע: פרשת תזריע-מצורע


כל שבוע, גד ברנע או האחות אגנס (מקהילת האושר), מציעים פירוש לפרשת השבוע אשר אותה קוראים בבתי הכנסת. פרשת השבוע בשבוע הזה היא פרשת תזריע-מצורע – מספר ויקרא יב:1 - טו:33 וההפטרה מספר מלכים ב ו:3 – ז:20.

ziv tazria

מילים שעושות רע

שני מפרשים תוהים, לגבי פרשת השבוע הנוכחי, הא אי-פעם ראינו צרעת של בגדים או בתים… ומסבירים שתופעות אלו אינן טבעיות ומתרחשות רק בארץ ישראל, מכיוון שזוהי ארץ שמגלה את הנסתר : היא מושכת קדושה ודוחה רוע. הפרשה הקשה הזו של ויקרא אכן עוסק בדברים נחבאים שיוצאים לאור יום : המדרש (ויקרא רבה טו:1) מקשר את המחלה הזו להוצאת דיבה בהסתר. הוצאת הדיבה היא מחלה אמתית שיכולה אף להיות סופנית. היא מתפשטת בחשאי, וסוגרת על קרבנה ברשת של הצהרות משתקות מהן קשה להשתחרר : מה שנאמר משאיר תמיד סימנים. חטאי הלשון נחשבים לחמורים ביותר בספרות הרבנית : לפעמים משווים לרצח, כמו במקרה של השפלה ציבורית של אדם : הלבנת פנים - מרוקנת אותו מדמו. פרשנות אחרת תוהה : אם אדם נזהר במה שנכנס לפיו (בשמירה על חוקי הכשרות), כמה יותר צריך הוא לשמור על מה שיוצא… ההשלכות הללו נוגעות לבית, לבגדים ולבסוף לעור, כמו הוצאת הדיבה שבתחילה משפיעה על מה שהכי רחוק מהאדם עד שהיא משאירה את חותמה גם על עורו, על בשרו. אף משה עצמו, שהביע ביקורת על ישראל חווה צרעת אל מול הסנה הבוער (שמות ד:1).

ברור שקריאה כזו אינה ממצה את שאלת ההקשר בין המחלה לחטא, ואינה מסבירה את שאלת ההדרה ושילובו מחדש של המצורע. המסורת היהודית מחלקת את המצוות בין ״משפטים״ ו״חוקים״. הראשונים יכולים להיות מוסברים בקלות על-ידי ההיגיון (לא תגנוב, לא תרצח, מכיוון שצריך לאהוב את שכננו), אבל אחרות אינן מוסברות בהגיון : אלה הן ״חוקים״, לדוגמה האיסור לאכול דברים מסוימים. לפי המדרש, זה הציות וההקפדה על מצוות אלו שנהיית מקור של טוהרה.

אנו מוצאים באותה הפרשה את מסכת הטהרה של האישה היולדת (יב:2) שצריכה להקפיד על שבעה ימי טוהרה כאשר היא יולדת זכר, כמו האישה הזבה - במחזור (טו:28). המצורע אף הוא צריך להישאר מחוץ לאוהלו (יד:8) שבעה ימים לפני שילובו מחדש… שבעת הימים הללו הם שבעת ימי הבריאה, והם סימן לחיים שניתנו, או ניתנו-מחדש לאחר ניסיון : האישה בזמן המחזור אינה פוריה. במובן מסוים היא איבדה במקצת את יכולת החיים שבה. זו שזה עתה הולידה, נתנה חיים חדשים בסיכון חייה שלה, והמצורע שעורו הלבן מעיד על הירפאותו, חוזר לחברת החיים. בכך סוגיות הטהרה והטומאה בפולחן נקשרות לחיים עצמם, שצריך שוב-ושוב לבחור מחדש ולחגוג. שבת שלום.

נ.ב. ומדוע יש צורך בארבע-עשרה ימים כאשר אישה יולדת נקבה? יש האומרים שברית המילה ביום השמיני נחשבת לטוהרה, ואחרים טוענים שהידה הקטנה בהיותה גם כן מקור חיים, מוסיפה ימים...

לעזור לנו צור קשר ותיקן ניוז בעברית להקשיב לסעודת האדון לשמור על בטחון הילדים


© 2020 Saint James Vicariate for Hebrew Speaking Catholics in Israel