דו"ח של אוניברסיטת תל אביב על "מחסני הילדים"


שנה לאחר שנספו בדרום תל אביב חמישה תינוקות ב-"מחסני הילדים", אוניברסיטת תל אביב הוציאה לאור דו"ח מקיף על תופעת הגנים הפיראטיים בדרום תל אביב.

babysitters

הדו"ח, "מיפוי התנאים ההתפתחותיים ב-"מחסני הילדים – הגנים הפיראטיים בהם שוהים ילדי מהגרי העבודה ומבקשי המקלט בישראל," נערך על ידי ד"ר יעל מאיר ופרופסור מישל סלואן בהוצאת אוניברסיטת תל אביב.

לקריאת הדו"ח כאן

גני הילדים הפיראטיים של הקהילה הזרה, "מחסני הילדים", עלו לכותרות בנסיבות טרגיות בתחילת שנת 2015, בעקבות מותם של חמישה תינוקות ששהו בהם. האגודה לזכויות האזרח בישראל וארגונים שותפים הקימו ועד פעולה לפתרון דחוף למצב הקשה בגנים אלה, ואכן התקבלה החלטת ממשלה להעברת תקציבים לטובת הקמת מסגרות בטוחות וראויות לילדים. עם זאת המצב בשטח טרם השתנה, ואלפי תינוקות ופעוטות מקרב קהילת מבקשי המקלט ומהגרי העבודה ממשיכים לחיות בתנאים מסכני חיים.

ד"ר יעל מאיר ופרופסור מישל סלואן מאוניברסיטת תל אביב, בתמיכת האגודה לזכויות האזרח, נציבות האו"ם לפליטים ויוניסף ישראל, כתבו דוח מקיף ראשון מסוגו שממפה את התנאים בגנים. ממצאי הסקר מצביעים על כך שמחסני הילדים מאופיינים בתנאים פיזיים קשים וביחס תקינה נמוך (מספר גבוה של תינוקות לכל מטפלת). עוד נצפו ליקויי בטיחות חמורים, והיעדר תנאים חינוכיים והתפתחותיים הולמים לגיל הרך. ממצאי המחקר מעלים כי מדובר במצב דברים חמור, המעמיד בסכנה אלפי תינוקות ופעוטות. ממצאי הדוח משקפים מצב חירום הדורש פתרון מערכתי, מקיף ומיידי. על כן, נדרשת התערבות דחופה של משרדי הממשלה בשיתוף פעולה עם גורמים ארגוניים ואזרחיים להבראת מצבם של מחסני הילדים ולהצלת התינוקות השוהים בהם.

הדו"ח מציין לשבח את פעילויותיה של יוניטף, הפועל להקמת אלטרנטיבות לגנים הפיראטיים. ניתן לציין שהמשפחתונים של יוניטף מופעלים בשיתוף פעולה צמוד של הכנסייה הקתולית ומרכז אשת חיל בדרום תל אביב. המשפחתונים מנוהלים בהשגחת יוניטף יחד עם אנשי הכנסייה ומקבלים את עיקר מימונם מהכנסייה. כדברי הדו"ח (עמוד 16): "כיום יוניטף מפעילה שלושה מעונות יום לתינוקות ופעוטות עד גיל שלוש שנים, שלושה צהרונים לילדים בגילאי שלוש עד שש וכן מספר משפחתונים. צוותי הגנים המגיעים מתוך הקהילה עובדים בסטנדרטים גבוהים תחת הדרכה חינוכית צמודה בליווי של עובדות סוציאליות ומדריכות פדגוגיות. מבני הגנים מותאמים לסטנדרטים הנהוגים בישראל, והילדים זוכים לתוכנית חינוכית תואמת גיל ולהזנה. לפיכך, הילדים השוהים במסגרות "יוניטף" זוכים לסביבה נאותה, טיפול פיזי מסור, הזנה מתאימה, ותוכנית חינוכית ההולמת את צורכיהם. מודל יוניטף מספק אלטרנטיבה ראויה למעונות הפיראטיים ובמקביל מייצר עבור הקהילה "סמן ימני" לאופן שבו גן של הקהילה יכול לפעול. יחד עם זאת, על מנת להוות פתרון מערכתי מקיף יש צורך בהקמת מסגרות נוספות אשר יוכלו לקלוט את הילדים.

לעזור לנו צור קשר ותיקן ניוז בעברית להקשיב לסעודת האדון לשמור על בטחון הילדים


© 2020 Saint James Vicariate for Hebrew Speaking Catholics in Israel