איקונה עכשווית לחג המולד


ידידה יקרה ממוסקבה שלחה לנו ברכות לחג בצירוף איקונה עכשווית יפהפייה. היא הוסיפה דברי הסבר על מי ש-,כתבה" את האיקונה.

christmas_cherkasova

אלנה צ'רקסובה אחת האמנים הרוסיים העכשוויים היותר ממרשימים ויוצאי דופן. מכנים את ציוריה "משל נראה לעין אודות גן עדן".

היא נולדה במוסקבה ב-1959. אביה היה למדן נודע, אימה לימדה שפה זרות, סבה סבל מימי הדיכוי בעידן סטאלין ונשלח למחנה עבודה לשנים ארוכות.

לאחר שסיימה את בית הספר לאומנויות, אלנה הצטרפה לתנועת האומנים הלא קונפורמיסטים במחתרת. היא ניסתה את ידה באמנות אקספרימנטאלית וחייתה אורח חיים בוהמי. בגיל 21, היא גילתה את האמונה הנוצרית, הצטרפה לכנסייה הרוסית האורתודוקסית ושינתה את חייה באופן רדיקאלי. היא נטשה את האומנות, זרקה את המכחולים ובדי הציור בחושבה שציור אינו מקצוע הולם ואף מקצוע של עולם החטא בשעה שהיא רצתה אך ורק להגיע לישועה. היא עזרה בכנסייה המקומית, רקמה בגדי ליטורגיה ולמדה "לכתוב" איקונות. היא אף חלמה להיות "כותבת" איקונות מקצועית. אולם ב-1996, לאחר 15 שנה של דחיית האומנות החילונית, היא חזרה אליה.

ציורה הראשון לאחר ההפסקה הארוכה היה מכונה "צעירותה של דוד". צעד אחר צעד היא פיתחה סגנונה המיוחד, והושפעה על ידי הדיוקנים הקדומים מפיום במצרים, אמנות מימי הביניים באירופה וברוסיה, איקונוגרפיה קופטית ואתיופית, אמנות ביזנטית וכתבי יד מימי הביניים. הראה גם הייתה מקריאתה המעמיקה בכתבי הקודש והשקפתה האישית לבריאה ותחושת ההודיה הנובעת מהשקפה זו. כל מה שציירה – אנשים, חגים, פרחים, חתולים וחיות אחרות – מהוה דבר האלוהים הנמצא בלב ליבו של העולם המקרין אור.

היא אמרה פעם שכל ציוריה נגזרים מהאהבה: "אני מציירת על מנת לקרב אל עצמי כל מי ומה שאני אוהבת, חפצים ואנשים. למשל: פגשתי את המלך דוד בקוראי את ספר תהילים. לאחר מכן קראתי גם ספרי שמואל ומלכים. לאחר מכן החלתי בציור וציירתי אותו. רציתי להגיד לו אודות האהבה שאני רוחשת לו בליבי. באותו האופן, הציורים האחרים שלי יוצאים לעולם".

אחד מבקרי האומנות כינה את ציוריה: "תרופה לייאוש". אכן נכון הוא! כל העבודות שלה, במגוון הסגנונים, השיטות והצבעים, מבשרות את אותו המסר המשמח: "לא לפחד. המלכות בקרבנו!".

לצפייה בעוד איקונות של אלנה צ'רקסובה כאן

לעזור לנו צור קשר ותיקן ניוז בעברית להקשיב לסעודת האדון לשמור על בטחון הילדים


© 2020 Saint James Vicariate for Hebrew Speaking Catholics in Israel