המבורך ברנרד ליכטנברג, חסיד אומות העולם


האב שטפן טויבנר הישוע שלח לנו רישום ביוגרפי קצר שחיבר אודות ברנרד ליכטנברג, כוהן קתולי גרמני, שאת זכרו מנציחים ביד ושם.

lichtenberg

ב-9 בנובמבר, 1938, האב ברנרד ליכטנברג, בן 63, ששימש האחראי על קתדראלת ברלין הקתולית במרכז העיר הזדעזע לראות את המתרחש ברחובות העיר. בריונים תקפו את החנויות היהודיות והחריבו אותן ובתי כנסת הועלו באש. באותו הערב הוא פתח את התפילות בקתדראלה בדברי גינוי חריפים נגד האנטישמיות האכזרית של השלטונות הנאצים בגרמניה. הוא התבטא בחריפות והשתמש בביטוים שלא נשמעו עד אז מפיו של כוהן קתולי בגרמניה: "בחוץ בית הכנסת עולה באש ואף הוא משכן האלוהים". הוא הוסיף: "היהודים הינם אחיי ואחיותיי ואף הם נבראו בצלם האלוהים אשר העניק להם נשמה נצחית". בזמנו האב ליכטנברג מונה על ידי הבישוף לעזור לקתולים ממוצא יהודי וסייע לרבים מהם להימלט ולהתחבא בזמן הרדיפות. אולם מאותו יום הוא הבהיר שמחויבותו הינה לשמור על חייהם וכבודם של כל בני העם היהודי הניתנים תחת האיום הנורא של המשטר הנאצי. מאותו יום, האב ליכטנברג התפלל בפומבי בקתדראלה למען כל הנרדפים.

בחודש אוקטובר 1941, האב ליכטנברג נעצר ונדון לשנתיים מאסר בגין "שימושו לרע במשרתו בשעה שדרש", דבר שגרם "לתסיסה ואי שקט בקרב העם הגרמני". מושגים אלה מוכרים היטב בכל משטר דיקטטורי. במהלך שהותו בבית הסוהר, בריאותו הרופפת התדרדרה והבישוף הציע לא תנאי שחרור: שיישאר בשקט לאחר צאתו מהמאסר. השיב האב ליכטנברג שהוא שמח להישאר כלוא כאסיר למען המשיח ונכון הוא למות בעד עדות זו. הוא ביקש מהשלטונות הגרמנים שישלחו אותו ללודז אשר בפולין על מנת שיעבוד בקרב יהודי הגטו שם.

לאחר תום מאסרו, המשרד המרכזי לביטחון החליט לא לשחררו בגלל הפחד ש-"הכוהן הזקן והעקשן" ימשיך בפעילויותיו ובביקורתו. השלטונות החליטו לשלח אותו למחנה הריכוז דכאו, ליד מינשן. האב ליכטנברג לא שרד את הנסיעה למחנה וב-5 בנובמבר 1943 הוא הלך לעולמו בבית חולים תחת פיקוחן של נזירות פרוטסטנטיות בעיר הוף, שעות ספורות לאחר ששחררו אותו בגלל מצב בריאותו החמור. הכנסייה הצליחה לקבל את גופתו בגלל שמת מחוץ לתחום מחנה הריכוז והעבירו את הגופה לברלין. כיום הוא טמון בקתדראלת הקדושה הדוויג בברלין.

ביוני 1966, במהלך ביקורו לברלין, האפיפיור יוחנן פאולוס ה-2 הכריז שהאב ליכטנהרג הינו מבורך כמי שמת על קידוש השם. הכנסייה בגרמניה זוכרת אותו ב-4 בנובמבר כל שנה ומספרים שוב את סיפורו: סיפור ימי הרדיפות נגד היהודים בגרמניה וסיפור איש כנסייה אחד, גיבור שלא פחד לסכן את חייו לסייע להם. ב-7 ביולי 2004, האב ברנרד ליכטנברג הוכר כחסיד אומות העולם על ידי יד ושם.

לעזור לנו צור קשר ותיקן ניוז בעברית להקשיב לסעודת האדון לשמור על בטחון הילדים


© 2020 Saint James Vicariate for Hebrew Speaking Catholics in Israel