הנזירה קלרה רט: חסידת אומות העולם מהונגריה


זהו סיפור על הסתרת כ-100 ילדים יהודיים ונשים יהודיות במנזר בבודפשט בימי שלטון אנשי "צלב החץ ההונגרי" בשלהי הכיבוש הנאצי, מה-15 באוקטובר 1944 ועד פברואר 1945. הילדים זוכרים את חג המולד במנזר.

מנזר Őrangyalház עמד תחת חסותו של ראול וולנברג (שגריר שוודי מוכר בגלל מאמציו להציל יהודים) ונוהל על ידי נזירות שהשתייכו למסדר של נזרות החסד*. בראש המנזר עמדה קלרה רט, שהצטרפה למסדר ב-1942, ועמדה בראש המנזר בין השנים 1944 ל-1950. ב-1944 היה מנזר של מסדר זה ברחוב Ménesi בבודפשט והיה ידוע בשם Őrangyalház. הניצולות היהודיות ציינו לשבח את יחסן האוהד של הנזירות ואת הטיפול המסור שקיבלו בו בחודשים הקשים של שלטון "צלב החץ" (התנועה הפשיסטית שתפסה את השלטון ב-15 לאוקטובר 1944 והשליטה משטר טרור ורצח על היהודים).

שושה שטרן קרפתי הייתה כבת 14 כשהוכנסה למנזר בעזרת חברה נוצרייה של אמה. "מה שראיתי כאן בזמנים קשים, זה היה אנשים שנשארו בני אדם. הנזירות הללו הקריבו את חייהן למעננו. הן יצאו בלילות וחזרו עם תינוקות יהודיים, שאמהות יהודיות כנראה מסרו להן. הם נתנו לנו, לנערות, לטפל בתינוקות, שישנו בינינו בלילות, והנזירות לימדו אותנו כיצד להחליף חיתולים". שנים לאחר מכן חזרה לבקר במנזר עם בעלה על מנת להביע את תודתה.

שושה שפיגל לייטון הייתה כבת 8 כשהגיעה למנזר. אביה נלקח לעבודות כפייה, והיא הגיעה למנזר דרך חברה גרמניה של המשפחה. "התגעגעתי מאוד לאמי, אך האחיות היו פנטסטיות, בעלות לב חם. גם אני עבדתי במטבח, קילפתי ירקות ותפוחי אדמה, כך שלפחות היה מה לאכול. בדצמבר 1944 בחג המולד ישנו כולנו במקלט במרתף, שם שיחקנו כל הילדים, קראנו, אך לא למדנו. חג המולד היה מאוד יפה, עם ריח אורנים.... אווירה קסומה". גם היא חזרה לבקר במנזר על מנת להודות לנזירות.

ורוניקה שוש פהר הייתה כבת 9 כשהגיעה למנזר קרוב לחג המולד ב-1944 והייתה שם לדבריה כשישה שבועות. זאת הייתה תקופה של מצור (הרוסים כבר צרו על בודפשט) "אבל תמיד נתנו לנו לאכול, עבדתי במטבח. התפללנו אבל זה היה טבעי, כי הם נתנו לנו מקלט והצילו את חיינו". עם שחרור בודפשט אביה בא לקחת אותה מהמנזר, אך אמה וסבתה לא חזרו.

היו ביקורי פתע של אנשי "צלב החץ" ושל הגרמנים במנזר, שבמהלכם הנזירה האחראית, קלרה רט, דחתה כל ניסיון למצוא יהודים במנזרה. מריה נובר, נזירה במנזר, סיפרה על אחד המקרים בהם הגרמנים רצו להשתקע במנזר, אך האם קלרה שידעה גם גרמנית, ציטטה להם בית ממילות ההמנון ההונגרי ("כאן עליך לחיות ולמות") שרמז לכך שאין בדעתה לפנות את הבניין או להכניס את הגרמנים ולו במחיר הכבד ביותר. הגרמנים עזבו את המנזר בכעס. נזירה זאת מספרת גם על ביקור של אנשי" צלב החץ" שחיפשו ילדים יהודים, אך חזרו כלעומת שבאו לאחר שהאם קלרה עמדה בתוקף על דעתה שכל הילדים במנזר הם נוצרים שהוטבלו כהלכה.

נזירה אחרת עסקה בעיקר בגיהוץ בגדי התינוקות והילדים. היא סיפרה על המחסור במזון ועל רעב כבד לאחר ש"קודם ההונגרים, אחר כך הגרמנים, ואחר כך הרוסים לקחו את הכל!" היא סיפרה גם על ביקור של אנשי "צלב החץ" שחיפשו יהודים, אך הלכו לאחר 3 שעות במהלכן האם קלרה האכילה והשקתה אותם במיטב המאכלים על מנת להשכיח מהם את מטרת ביקורם.

כוהן הקהילה, האב אסטפן סיפר ש-"קלרה הייתה בעלת אישיות חזקה, בלתי ניתנת לערעור... היא הצילה דרך הדלת, ואם זה היה בלתי אפשרי אז הכניסה פליטים מהחלון."

קלרה רט נפטרה ב- 1991. ב-2010 הוענק לה התואר חסידת אומות העולם ע"י יד ושם.

* מסדר נזירות החסד נוסד ב-1633 בצרפת על ידי ווינסנט דה פול הקדוש בעת משבר חברתי וכלכלי קשה בצרפת. יעדם העיקרי היה להציל תינוקות וילדים שהתגוללו ברחובות. זרוע של מסדר זה נוסד בהונגריה ב-1852 על ידי נשים דוברי גרמנית מהעיר גרץ שבאוסטריה.

לעזור לנו צור קשר ותיקן ניוז בעברית להקשיב לסעודת האדון לשמור על בטחון הילדים


© 2020 Saint James Vicariate for Hebrew Speaking Catholics in Israel