אודות פיוס ה-12 והכרת מידותיו


הנציגות הקתולית הדוברת עברית בישראל מפרסמת גילוי דעת אודות ההצהרה בנושא מידותיו של האפיפיור פיוס ה-12. גילוי הדעת חתום על ידי הממונה על הקהילות הדוברות עברית בישראל וכוהני הנציגות.

גילוי דעת: אודות פיוס ה-12 והכרת מידותיו

בשבת ה-19 בדצמבר 2009, האפיפיור ברוך (בנדיקטוס) ה-16 הכיר במידותיהם של 21 גברים ונשים בתולדות הכנסייה שנתנו עדות מופתית (אולם מגוונת מאוד) לאמונתם הנוצרית בחייהם. בין הדמויות הבולטות היו גם שני אפיפיורים, יוחנן פאולוס ה-2 ופיוס ה-12. המהלך הזה שוב גרם לסערה ביחסים בין יהודים וקתולים.

הקתולים הדוברים עברית חיים בקרב עם ישראל בלב החברה הישראלית. קיומם מבוסס על השתייכותם ואהבתם לכנסייה וקרבתם (ואף השתייכותם במקרים מסוימים) ואהבתם לעם ישראל. טבעי הוא, לאחר מאות שנים של היסטוריה משותפת לכנסייה ולעם ישראל, היסטוריה שידעה גם תקופות קשות ואף טראגיות, ששייכות לשני העולמות האלה קורעת את הלב לפעמים. ייעודנו כקתולים דוברים עברית בישראל הינו לחוש גם עם הכנסייה וגם עם עם ישראל, לנסות להוות גשר בין לבין, ואף לחיות לפעמים את הקרע הכואב של אי ההבנה, הפולמוס וההתגוננות ההדדית.

בשנים האחרונות הדמות של האפיפיור פיוס ה-12 חוללת סערה מפעם לפעם ביחסים בין הכנסייה לבין העם היהודי. גורמים בכנסייה מבקשים להכיר באפיפיור כמאמין למופת שהתמודד עם האתגרים הגדולים של זמנו אולם גורמים יהודיים טוענים שהאפיפיור של תקופת מלחמת העולם השנייה "לא עשה די" להציל את היהודים באירופה הכבושה. בשבת האפיפיור  הכיר במידותיו של פיוס ה-12 והתגובה של מספר דוברים יהודים הייתה צפויה: הדבר פוגע ביהודים. הכרזת האפיפיור ברוך אודות מידותיו של פיוס ה-12 לא מתמקדת בתקופת השואה ואינה סוגרת את הדלת בפני חקר ההיסטוריונים. האפיפיור שכיהן בתפקיד מ-1939 ועד 1958, פעל בתחומים רבים והטביע את חותמו על הכנסייה במאה העשרים. הוא פתח את שער המחקר המדעי של המקרא בתוך הכנסייה (מחקר שמביא יחד היום פרשנים יהודים ונוצרים ומשפיע רבות על הגדרת המורשת המקראית היהודית הנוצרית המשותפת). הוא מינה הגמונים מהמדינות הלא אירופיות לכהן באפריקה ובאסיה בהכירו את הפנים המשתנות של הכנסייה האוניברסאלית. הוא עודד את הרפורמה של הליטורגיה ואת השיח בין אמונה ומדע. הוא היה צריך להתמודד עם רדיפות הכנסייה במדינות תחת השלטון הקומוניסטי. הקתולים זוכרים אותו ונותנים לו כבוד בקונטקסט כנסייתי רחב יותר מאשר השנים השחורות של מלחמת העולם השנייה בלבד. 

אנחנו כקתולים דוברים עברית בישראל, חלקנו אף בני עם ישראל, מביעים את שימחתנו על הראייה המשותפת להרבה יהודים וקתולים לגבי מידותיו של האפיפיור יוחנן פאולוס ה-2 ולנו חשוב במיוחד כל מה שעשה לקרב את הכנסייה לעם היהודי. בו בעת אנו מביעים את צערנו שוב על הקרע בין הכנסייה לבין העם היהודי בנושא האפיפיור פיוס ה-12. כקתולים אנחנו נקראים להבין את דמויותיהם של האפיפיורים יוחנן פאולוס ה-2 ופיוס ה-12 על פי תורת הכנסייה. אנו דוחים את קריאות ההשמצה נגד פיוס ה-12 המאשימות אותו בפחדנות, ואף באנטי-שמיות ובשיתוף פעולה עם האויב הנאצי. ההאשמות האלה הן חסרות שחר. כמוכן, אנחנו דוחים את הפרשנויות הרואות במתן כבוד לפיוס ה-12 כהמעטה בחשיבות השואה או כנסיגה מההתקדמות המרהיבה ביחסים בין יהודים לבין קתולים בעשורים האחרונים. מצד שני, אנו נקראים להבין את האי-נחת של רבים מאחינו ואחיותינו היהודים שטוענים שהאפיפיור "לא עשה די" בהצלת יהודים בשעת ייסוריהם בימי השואה.

אנחנו מבינים את הקריאה "לא עשה די" כזעקת כאב עמוק על תחושת בגידה בקרב העם היהודי בשעת המבחן. העולם אכן לא עשה די כי עובדה היא שנרצחו ששה מיליון מבני עם ישראל. בסופו של דבר לא יכול להיות מצב של "די" בניסיון להתמודד עם טרגדיה בממדי השואה! אנחנו שומעים את זעקת העם היהודי וחשים את כאבו. נוכח הטרגדיה של השואה השאלה נשאלת: "האם היה יכול האפיפיור לעשות יותר?" השאלה הינה לגיטימית ומובנת אולם ייתכן שלא ניתן לתת עליה תשובה אנושית. רק האלוהים יודע אם עשה את כל מה שביכולתו. אנחנו גם עדים למחקרים היסטוריים אודות מאמציו הדיפלומטיים של האפיפיור לעצור את המלחמה ואת הטרור נגד העם היהודי. אנחנו עדים לסיפורים הרבים אודות ההוראות שנתן האפיפיור לפתוח כנסיות ומנזרים ולתת מקלט ליהודים הנמלטים, לספק להם תעודות מזויפות ולהבריח אותם מחוץ לאזורי הסכנה. עלינו להנציח גם את התפקיד של אנשי כנסייה, גיבורים וגיבורות, חסידי אומות העולם, שראו את עצמם תחת מרותו של האפיפיור, ואשר פעלו באיטליה ובמדינות רבות אחרות לעזור ליהודים להסתתר ולברוח ובמקרים מסוימים שילמו על כך בחייהם.

מי ייתן ונמשיך, גם בכנסייה וגם בעם ישראל, בחיפושנו בצוותא לאחר האמת ההיסטורית כדי לחנך את ילדינו בכבוד הדדי ובאחווה ובמאמצינו לחזק את שיתוף הפעולה לתיקון עולם.

האב דוד נויהאוז, עוזר הפטריארך לקתולים דוברים עברית
וכוהני הנציגות

21.12.2009

לעזור לנו צור קשר ותיקן ניוז בעברית להקשיב לסעודת האדון לשמור על בטחון הילדים


© 2020 Saint James Vicariate for Hebrew Speaking Catholics in Israel