ראש השנה העברי בקהילות


השנה נערכה בקהילות הדוברות עברית חגיגה מיוחדת לראש השנה. הגיע לחגוג עם הקהילות גם שגריר הוותיקן בישראל, מונסיניור אנטוניו פרנקו.

השנה, בקהילות שלנו נערכה חגיגה לראש השנה העברי. ביום השני של ראש השנה, ב-20 בספטמבר 2009, כ-140 חברים מהקהילות השונות בארץ – מירושלים, מתל אביב – יפו, מבאר שבע, מחיפה, מלטרון ומטבריה, דוברי עברית ודוברי רוסית, התכנסו יחד בעין כרם, במנזר של אחיות ציון.

ein_karem2

במעמד הזה קיבלו טבילה שלוש בנות למשפחה אחת מקהילת חיפה ושני חברים אחרים קיבלו את חתימת הקודש, אחת מקהילת חיפה ואחד מקהילת טבריה. ערך סעודת האדון האב דוד, הממונה על הקהילות בארץ, ואיתו שגריר הוותיקן ועוד חמישה עשר כוהנים – האחראים על הקהילות השונות וכוהנים שהינם משתתפים בחיי הקהילות. שרה מקהלה מורכבת מחברים מהקהילות השונות תחת פיקוחה המוכשר של מרים מקהילת חיפה.  

בדבריו בזמן הדרשה, האב דוד ציין את חשיבות ראש השנה לקהילותינו. הוא גם הסביר את משמעות עריכת טקס טבילה ביום הזה (זכר וחגיגה הבריאה בראש השנה והבריאה החדשה שמתרחשת בטבילה) וכמוכן טקס חתימת הקודש (הרוח המרחפת על פני המים בבריאת העולם והרוח שאלוהים נפח באפיו של האדם כדי שיהיה ל"נפש חיה" בבריאת המין האנושי ומתן מחודש של הרוח בחתימת הקודש). הוא גם הזכיר את נוכחות שני כוהנים חדשים לקהילות (האב יואל מאיטליה והאב ווייסוואב מפולין) כעוד מתנה לראש השנה.

בדרשתו, ובהתייחסותו למקראות, האב דוד ציטט מהמקרא הראשון (דברים ל:15 – 20): "ראה נתתי לפניך היום את החיים ואת הטוב... הברכה... ובחרת בחיים". האלוהים רוצה שנבחר בחיים, בטוב ובברכה! בראש השנה אנו זוכרים שיש לנו אב טוב, רחום וחנון שרוצה עבורנו רק את הטוב. אולם הוא מכיר אותנו כפי שמוזכר במזמור שהוקרא על ידי הקהל (מזמור קג): "כי הוא ידע יצרנו זכור כי עפר אנחנו". אכן אנו באים אליו כחוטאים ומבקשים את חסד התשובה כי אין אנו יכולים דבר בלעדיו. הנחוץ מכול הינו להיפתח לו כי הוא מקור כל טוב כפי שמסביר יעקב השליח במקרא השני שהושמע (מאיגרת יעקב ג:16 – ד:3): "החכמה אשר ממעל... טהורה.. אוהבת שלום, סובלנית, נוחה להתרצות, מלאה רחמים ופרי טוב, ואין עימה משוא פנים וצביעות...". עלינו לפתוח את עצמנו ולהיפתח למים שאנו מקבלים בטבילה, לרוח שאנו מקבלים בחתימת הקודש, לדבר אלוהים שאנו שומעים מהמקרא וללחם והיין שאנו מקבלים בסעודת האדון. אם ניפתח לכל אלה גם נשתנה ונהיה יותר ויותר בצלם כדמות אלוהים. במקרא מספר הבשורה (מרקוס ט:30 – 37), ישוע שוב מצביע על ילד. למה ילד הינו מופת בשביל ישוע? אולי בגלל שילד נותן ביטוי מובהק לפתיחה הזאת, לנכונות להיפתח, להביע אימון ולהאמין. נתפלל שהשנה נוכל אכן להיפתח מחדש כילדים כלפי האלוהים וכלפי הזולת כדי שנוכל לבנות את הקהילות שלנו ולהיבנות בהן.

ein_karem1

לאחר הדרשה, שלוש הבנות – דניאל, אלינור והדס – קיבלו טבילה. עמדו לידן הסנדקים מקהילת חיפה ואימן הגאה – שולה – שהינה בת הקהילות הדוברות עברית בארץ. שולה, בת למשפחה פולניה קתולית שהשתקעה בארץ, גדלה בקהילת באר שבע. בתום טקס הטבילה, שני המועמדים – לריסה מקהילת חיפה וצחי מקהילת טבריה – קיבלו את חתימת הקודש. ליד לריסה עמדה אביה שהגיע מביילורוסיה לתפילה.

לפני סיום המיסה, שגריר הוותיקן, מונסיניור פרנקו, נשא דברים מרגשים מאוד. הוא בירך את הנוכחים לשנה טובה והדגיש עד כמה הקהילות שלנו חשובות גם לכס הקדוש (האפיפיור ברומא) וגם לכנסייה המקומית בארץ הקודש. הוא האיץ בקהילות לגדול ולצמוח ולמסור את השמחה והשלום שאנו מוצאים בקהילות שלנו ובאמונה שלנו לחברה שאנו חיים בה. הוא העיר שאל אף שזו הפעם הראשונה שהוא מתפלל איתנו, לקהילות מקום בליבו ובתפילותיו.

ein_karem3

לאחר סעודת האדון, יצאו החברים מהכנסייה לברכת היורה (הגשמים הראשונים של עונת הסתיו) ושתו יחד כוסית יין לכבוד השנה החדשה. שם גם חילקו תפוחים בדבש וגרעיני רימונים בשפע. פתחו את התרמילים והוציאו ארוחת הפיקניק והתחלקו לקבוצות כדי לפטפט ולחדש היכרויות. האווירה הייתה חגיגית ושמחה במיוחד לילדים שהכירו אחד את השני בקייטנת הקיץ.

ב-14.15 המבוגרים נכנסו שוב לכנסייה ושם חיכתה להם הרצאה מרתקת בנושא חגי חודש תשרי. המרצה, ד"ר עמנואל מן, מרצה בתולדות עם ישראל מוכרת בארץ ובחו"ל וחברת קהילת ירושלים, הכינה גם שקופיות שהקרינה בעזרת מחשב על מנת להסביר את משמעות החגים (ראש השנה, יום הכיפורים, חג הסוכות ושמחת התורה). היא הדגישה עד כמה חשוב להבין את חגי ישראל כדי להבין את חייו של ישוע בן לעמו ישראל שאף הוא חגג את אותם החגים.

לאחר ההרצאה, התחלקו לקבוצות דיון. הנושא לדיון נוסח כך: "לתקן את עצמי, לבקש סליחה ולהתחיל מחדש הינם יסודות שאותם מדגישים בראש השנה היהודי. אותם האלמנטים הינם יסודות לחיי קהילה נוצריים. איך אני מתקן את עצמי, מבקש סליחה ומתחיל מחדש כל פעם?" הדיון בנושא זה היווה עוד הזדמנות לחברי הקהילות השונות להכיר אחד את השני ולבנות יחד את קהילותינו.

בזמן שהמבוגרים התעסקו בדברים רציניים, הצעירים והילדים שיחקו משחקים בהנחיית מיכל מקהילת ירושלים. במשחקים שולבו אלמנטים של החג.

ein_karem4

היום הסתיים בתפילת הודיה בהנחיית האב רומן מקהילת חיפה. שוב מרים וחברי המקהלה עזרו לנו להתפלל כראוי. החמישה שקיבלו או הטבילה או חתימת הקודש באו בפני הקהל להודות באופן מיוחד לאדון. לאחר ברכה, הקהל התפזר וכל אחד נסע הביתה... מאושר ומעושר נקווה ומוכן לשנה חדשה שתהיה טובה, מתוקה, משמחת ומלאת אמונה וכל ברכה... כן יהי רצון!

לעזור לנו צור קשר ותיקן ניוז בעברית להקשיב לסעודת האדון לשמור על בטחון הילדים


© 2020 Saint James Vicariate for Hebrew Speaking Catholics in Israel