יוסף שטיאסני


Image

האב יוסף שטיאסני, שהשתייך למסדר אבות-ציון, היה מראשוני הקתולים אשר החלו בהקמת מפעל יעקב הצדיק (מפעל להקמת קהילות קתוליות לדוברי עברית בישראל).

הוא נולד בהונגריה ב-1920 למשפחה יהודיה מתבוללת, והתחנך בבודפשט. יוסף איבד את כל משפחתו בזמן השואה.  הוא הצטרף למסדר אבות-ציון, עבר לצרפת, ושם קיבל את חינוכו התיאולוגי והוסמך לכהונה.

האב שטיאסני הגיע לירושלים ב-1947 וחי בה בזמן מלחמת העצמאות בשנת 1948. בית פטרוס הקדוש מציון, מקום מגורם של אבות-ציון בירושלים, נמצא במרכזו של איזור אשר עבר שינוי ניכר בזמן המלחמה, כאשר הפך לשכונה יהודייה במערב ירושלים. בעוד שלפני המלחמה שימש הבית כבית-ספר טכני לבנים ערבים, לאחר המלחמה הפך הבית לבית יתומים כדי לעזור לילדים יהודיים שהתייתמו בהתקפה על גוש עציון. יוסף עבד רבות לאחר המלחמה עם ארגונים שונים כדי לעזור לפליטים נוצרים.  בשל בקיאותו בשפות רבות, וכן בשל הידע המשפטי שלו וניסיונו הקוסמופוליטי, הצליח האב שטיאסני לפעול ביעילות במיוחד עם "הארגון הקתולי לסיוע".

מעורבותו של האב שטיאסני בהקמת מפעל יעקב הצדיק עזר רבות להתפתחות הארגון החדש. ביחד עם המייסדים האחרים, הכיר האב יוסף בצורך הדחוף לשרת את הקתולים הרבים אשר מצאו את עצמם בארץ. בעשורים הראשונים, הוא היה ממנהיגי הקהילה ועזר לעיצובה. עבודתו נמשכה עד לשנות ה- 1990, בעיקר בצד הניהולי

האב שטיאסני מונה כאחראי על בית פטרוס הקדוש מציון ב-1955, כאשר המוסד החל לשמש מרכז ללמודי היהדות. התפתחויות אילו הובילו להקמתו של המרכז הנוצרי ללמודי יהדות. מרכז זה קיבל ב- 1995 מעמד של מוסד מטעם האפיפיור, והוא סגר את שעריו ב-2001.

השכלתו הנרחבת ושקידתו על לימודי היהדות, העניקו לאב שטיאסני מקום מיוחד בכנסיית ירושלים.  לעיתים קרובות נועצו בו כתאולוג קתולי מומחה בנושאים הקשורים לחקר הכנסייה והיהדות בתקופה הקדומה. הוא היה אחד מחבר המייסדים של ארגונים שונים שקידמו את הדיאלוג היהודי-נוצרי והלימוד המשותף בירושלים. למרבה הצער, האב שטיאסני כתב מעט מאוד, אם כי אפשר למצוא את קורות חיי הכנסייה בירושלים אשר כתב בצורה מבריקה בסקירה שפורסמה ב  Proche Orient Chrétien.

בשנת 2000 הועבר האב שטיאסני מירושלים לגרמניה כדי לקבל טיפול רפואי. הוא טופל שם כיאות עד למותו ב-2007.

 

לעזור לנו צור קשר ותיקן ניוז בעברית להקשיב לסעודת האדון לשמור על בטחון הילדים


© 2020 Saint James Vicariate for Hebrew Speaking Catholics in Israel