רינה גפטמן


Image

לרינה גפטמן הייתה נוכחות מלאת אור בקהילת ירושלים מאז בואה ב-1966.

היא נולדה בשם רנטה גפטמן ב-1914 למשפחה עשירה מבין היהודים שהתבוללו ברוסיה. בתקופה זו של תחילת מלחמת העולם הראשונה התגוררה המשפחה בסיטבול שבקרים. אך שנתיים לאחר המהפכה הקומוניסטית של 1917, החלה המשפחה במסע הגירה אשר עבר דרך תורכיה, אוסטריה, גרמניה, ולבסוף השתקעה המשפחה בצרפת ב-1924. רנטה הפכה בצרפת לרנה.

ב-1930, בהיותה בת 16, נכחה רנה לראשונה בחייה בכנסייה, והרגישה מיד משיכה לאישיותו של ישוע.  היא התכוננה לטבילה על ידי האב ז'אן-פייר אלטרמן, כוהן-דת אשר גם הוא היה ממוצא יהודי. היא הוטבלה ב-1932 כשהייתה בת 17 בכנסיית לה באוום-הקדוש (בנוכחותה של הלן יינג, אשר מאוחר יותר נקראה האחות מרי-מדליין הדומינקאנית. גם היא ממוצא יהודי, והיא הגיעה לירושלים ב-1970.  למשפחתה נודע על התנצרותה רק מספר שנים מאוחר יותר. במשך המלחמה, משפחת גפטמן מצאה מקלט באזור החופשי אשר בדרום צרפת בחברת פליטי-שואה אחרים.

רינה הגיעה לירושלים ב-1966 בעידודו של האב ברונו הוסר. אכן, היא הגיעה לגור בארץ באותו הזמן שהאב ברונו חזר מפגישותיו במועצת הוותיקן השנייה, בה תרם לקידום המסמך שלאחר נקרא Nostra Aetate.  האוניה שבה הגיעו אל חופי ישראל נקראה 'מולדת'. ואכן, רינה שהייתה שקועה בתפילה ובלימוד כתבי הקודש, פיתחה סולידאריות עם העם היהודי במולדתו והפכה לעמוד תווך של קהילת בית-ישעיהו (המרכז הדומיניקאני ובית הקהילה הקתולית הדוברת עברית בירושלים). היא הצטרפה אל האב ברונו בצעדיו הראשונים בהקמת הכפר נווה-שלום, מקום שבו קיווה שיהודים, נוצרים, ומוסלמים יחיו ביחד תוך דיאלוג והבנה.

רינה המשיכה, בדרך אשר התאפיינה בשקט ובדבקות מעמיקה, בלי רעש ופרסום, עם תפילה וחריצות, להעיד על אהבת אלוהים. היא הקימה את "מרכז ממרא" ברחוב הנביאים בירושלים, מקום אשר בו התגוררה וקיבלה את אלו אשר רז ירושלים כבש את ליבם. כאשר בירכה את בואם של אלו אשר באו אל ביתה, הייתה עדותה מלאת שמחה ותקווה.

ב-1985 פורסם ראיון אוטוביוגרפי עם רינה בצרפתית.  הראיון מתאר את חייה והגיגיה:
 RINA GEFTMAN, Guetteurs d’aurore (Paris, Cerf, 1985)
ב-1994 פורסם אוסף מאמרים שכתבה על נושאים מקראיים שונים:
RINA GEFTMAN, L’offrande du soir (Paris, Cerf, 1994)

בשנים שהזדקנה, עברה רינה להתגורר בדירה קטנה בסמוך לאחיות הקטנות של ישוע במערב ירושלים.  בקהילת ירושלים של דוברי העברית, חמימותה והאופטימיות שלה התקבלו בהערכה מרובה. את ימיה האחרונים בלתה רינה עם קהילת-האושר.

רינה הלכה לעולמה ב-21 באוקטובר 2001 ונקברה בבית הקברות של האחיות-ציון בעין-כרם, ירושלים.  יבורך זכרה

 

Rina Geftman after arriving in Israel
רינה גפטמן אחרי שהגיעה ארצה

Image
רינה גפטמן משוחחת עם האח יוחנן אליחי

Image
רינה יחד עם האחות מרי-מדליין יונג הדומיניקאני

לעזור לנו צור קשר ותיקן ניוז בעברית להקשיב לסעודת האדון לשמור על בטחון הילדים


© 2020 Saint James Vicariate for Hebrew Speaking Catholics in Israel