אודות חנוכה – היוזמה הבין-דתית בנגב


היוזמה הבין-דתית של הנגב ארגנה מפגש ב-11 בדצמבר 2017, ערב לפני הדלקת נר ראשון של חנוכה, והשתתף בו האב וויתק, סגן הממונה על קהילת באר שבע.

wojiech interfaith hanukka

הערב הוקדש לנושא: חג חנוכה - על סיפוריו וסמליו - מעמיד לכאורה אתגר לתומכי הסובלנות הבין-דתית. האם ניתן לעמוד בו? האם ניתן לראות בחנוכה דווקא את המשותף והמקרב?

הרב אלקנה שרלו נשא דברים לענות על תהיות אלה ואנו מביאים כאן את קיצור דבריו:

בקצרה: כן!

באריכות:
החגים בלוח השנה היהודי הם בעלי כפל פנים. מצד אחד הם מבוססי עבר. יש בהם רובד חקלאי-טבעי של ארץ ישראל ויש בהם רובד היסטורי של אירועים שקרו. על גבי שני רבדים אלו נבנים הערכים, התובנות והמשמעות.

מצד שני הם נמצאים בעיצוב מתמיד בהתאם למצב של עם ישראל בגלגוליו. כל דור ותקופה חווים את החג בצורה קצת שונה, דבר שבא לידי ביטוי במסורות, בהלכות ובמנהגים, בשירים ובהווי.

חג חנוכה הוא דוגמא מצוינת לכך. המתח שיש בין המקורות ההיסטוריים לחזליי"ם, סיפור הקרב והעצמאות החשמונאית מול אגדת נס פך השמן, אתוס הגבורה החלוצית מול אתוס קידוש השם וכ' וכ', ובנוסף תשומת הלב לתרבות חגי הדלקת אור בלילות הארוכים של דצמבר יחד עם חג מסיק שמן הזית - כל אלו מעצבים את חג חנוכה, כבעל זוויות רבות ודגשים מגוונים.

על כן יש מקום להעמיד במוקד החג וכלקח היסטורי דווקא את מוטיב האור והתקווה והחשיבה המחודשת על יחסים בין תרבויות, וזאת בלי החשש ממדרון חלקלק לאבד את הזהות.

ידוע שיחסם של חז"ל לא הייתה נוחה מסיפור החשמונאים. אם בגלל הפיכת המלכות החשמונאית לצדוקית, אם בגלל ההתנגדות למרידות (בעיקר אחרי מרד בר כוכבא) ואולי גם בגלל ההסתייגות מהתנהגות קנאית שממיטה חורבן. וכך במקום אש חרב הקנאות התעצבה לה חנוכיית האור, שכמו צבעי הקשת נותנת מקום לשוני ולרבגוניות המבקשים להאיר את העולם בטוב, בסבלנות ובכבוד.

לעזור לנו צור קשר ותיקן ניוז בעברית להקשיב לסעודת האדון לשמור על בטחון הילדים


© 2020 Saint James Vicariate for Hebrew Speaking Catholics in Israel