הכס הקדוש לרגל יום השואה הבינלאומי – 2016


נאום לרגל יום השואה הבינלאומי (ב-27 בינואר 2016) של מונסיניור ינוש אורבנצ'יק, נציג הכס הקדוש במפגש ה-1086 של הארגון לביטחון ולשיתוף הפעולה באירופה, מה-21 בינואר 2016.

אדוני יושב הראש,

אני מצרף את קולי לדובר לפניי בברכת ברוך הבא למועצה למזכיר המדינה של משרד ראש הממשלה של הונגריה, מר ז'אבולש טקש, יושב ראש הברית הבינלאומית לזיכרון השואה, ולשגריר פליקס קליין, השליח המיוחד של הרפובליקה הפדראלית של גרמניה ליחסים עם הארגונים היהודיים, עיניינים הקשורים לאנטישמיות, זכר השואה ואספקטים בינלאומיים של סוגיות הצוענים. משלחתי שבעת רצון מנוכחותם אתנו ומההצגה הכוללת שלהם אשר באה בסמיכות מועד עם ההנצחה של שיחרור האסירים והניצולים ממחנה הריכוז אושוויץ-בירקנאו, יום אשר אותו מנציחים כעת כיום הזיכרון הבינלאומי לשואה.

הנצחת הקרבנות ביום הזה מזכירה לנו את כל הקרבנות של אותם הפשעים נגד האנושות, בזוכרנו באופן מיוחד את ההשמדה המתוכננת של היהודים ובמתן כבוד לאלה אשר סכנו את חייהם על מנת להגן על הנרדפים ועמודו נגד השיגעון הרצחני אשר סבב אותם.

כל שנה, ב-27 בינואר, אנו עומדים דום בהרהור שקט ביום הבינלאומי לזיכרון השואה אשר מזמין אותנו להתבונן עמוקות במשמעות השואה. בהתרגשות רב, אנו מעלים את זיכרונם של קרבנות אין ספור שנספו בגלל גזענות עיוורת, שנאה דתית, אשר גורשו, נעצרו ונרצחו במקומות מעוותים ובלתי-אנושיים. זיכרון מעשים אלה, במיוחד זיכרון השואה, אשר כוונה נגד היהודים וכללה את ההשמדה המתוכננת של הרומה והסינטי (הצוענים) וקבוצות אחרות של בני אדם אשר כלפיהם התכנית המרושעת נקטה ביד של רשע, קורא אותנו לכבד עמוקות כל אדם באופן אוניברסאלי. בהנצחת השואה, אנו אף זוכרים שעד שמכירים שכל בני האדם, נשים וגברים, משתייכים לאותה המשפחה הגדולה האחת, ועד אשר אנו, שכנים וזרים, מתקיימים בצוותא, מצפה לנו חוסר האנושיות. יתר על כן, הנצחת השואה משמשת בתור אזהרה פן ניכנע לאידיאולוגיות אשר מצדיקות את הביזיון לכבד האדם. כמוכן, הנצחת היום הזה מהווה הזדמנות לתת כבוד לכל הגברים, השנים והטף אשר במהלך ההיסטוריה, כולל בימים אנו, הסובלים בידי בני אדם אחיהם אשר נדחפים על ידי השנאה. כן, גם היום, אנו מודעים לקיום אידיאולוגיות אשר מצדיקות ביזיון כזה בחלקים שונים של העולם.

אכן, לא ניתן לחיות בשלווה לאור העובדה שהשנאה עדיין ממלאת לב האדם במקרים כה רבים: מחד ישנה הניצול לרע של שם האל על מנת להצדיק אלימות מחוסרת משמעות התוקפת בקרבנות חפים מפשע, ומאידך ישנה הציניות אשר בזה לאלוהים ולועגת לאמונה בו. הכבוד המולד של כל אדם ואדם דורש שאף משטר ואף אידיאולוגיה יחשיבו את האדם פחות משווה לחברו, לו הבורא העניק זכויות וכבוד אשר אסור להסירם. מי ייתן והשואה תהווה קריאה מתמדת לדחות אנטישמיות ולהתחייב לנהל דיאלוג של הבנה הדדית בכנות, במתן כבוד עמוק ובדאגה איש לזולת. הדרך הזאת מהווה הדרך הבלעדית אשר מובילה אותנו – כל העמים, התרבויות ודתות העולם – לקראת המפגש שאנו מייחלים לו, מפגש אחווה ושלום.

לפני כחודשיים, ציינו את חמישים השנה מאז פרסום הצהרת "נוסטרה אייטאטה" בתום מועצת הוותיקן השנייה. ההצהרה מאשרת מאופן ברור שהכנסייה הקתולית "מגנה ומצטערת על שנאה, רדיפות וגילויי אנטי-שמיות המכוונים כנגד היהודים בכל זמן ועל ידי כל אדם." (מועצת הוותיקן השנייה, נוסטרה אייטאטה, מספר 4) זאת העמדה של הכנסייה בנושא האנטי שמיות ואפיפיורים שונים חזרו על זה בנסיבות שונות והדגישו שאין מקום בכנסייה הקתוליות לאנטישמיות.

הכס הקדוש מחויבת עמוקות ובאופן שאינו ניתן לחזור בו להמשיך ולפעול בכיוון הזה כפי שאמר האפיפיור פרנציסקוס ביום א שעבר: "שישה מיליון בני אדם, בגלל שהשתייכו לעם היהודי בלבד, נפלו קרבן לברבריות הלא אנושית ביותר אשר בוצעו בשם אידיאולוגיה שרצתה להחליף את האלוהים באדם... חובה היא שסבלם, פחדם, דמעותיהם לא תשכחנה לעולם. העבר חייב לשמש צריכים לשמש לקח להווה ולעתיד. השואה מלמדת אותנו שהערנות המרבית נדרשת תמיד על מנת לנקוט בפעולה מהירה בהגנה על כבוד האדם והשלום." (נאום האפיפיור פרנציסקוס בבית הכנסת הראשי ברומא, ה-17 בינואר 2016).

תודה לך, אדוני יושב הראש!

לעזור לנו צור קשר ותיקן ניוז בעברית להקשיב לסעודת האדון לשמור על בטחון הילדים


© 2020 Saint James Vicariate for Hebrew Speaking Catholics in Israel