2015 פגישה שלוש עשרה לוועדה המשותפת - הרבנות בישראל והכס הקדוש


הצהרה משותפת בנושא הפגישה של הוועדה המשותפת של המשלחות של הרבנות הראשית לישראל והוועדה של הכס הקדוש ליחסים הדתיים עם היהודים התפרסמה ב-17 בדצמבר 2015 לאחר יומיים של דיונים בירושלים.

לקריאת המסמך באתר הוותיקן כאן

1. הוועדה המשותפת של המשלחות של הרבנות הראשית לישראל והוועדה של הכס הקדוש ליחסים הדתיים עם היהודים קיימה את הפגישה השלוש עשרה שלה בירושלים במשרדי קרן קונרד אדנאואר בנושא "מהגרים ופליטים - איום או הִזדַמְנוּת?"

2. הרב רצון ערוסי, יושב הראש בפעול של המשלחת היהודית, קיבל את פניו של החשמן פיטר טורקסון, יושב הראש של המשלחת הקתולית, ועמיתיו. יחד המשתתפים עמדו לדקת דומייה לזכרו של החשמן חורחה מחיה, יושב הראש הראשון של הפגישה המשותפת אשר הלך לעולמו מאז התקיימה הפגישה האחרונה. מהנוכחים נשאו דברים על תרומתו ההיסטורית לשינוי ביחסים בין קתולים לבין יהודים. עוד ציינו את חגיגות יובל שנים מאז פרסום נוסטרה אטאטה. המשתתפים ביקשו גם להעביר איחולי החלמה וברכות לרפואה שלמה ומהירה לרב הראשי שאר יישוב כהן.

3. המשלחת היהודית נצלה את ההזדמנות כדי להביע את הערכתה לגבי המסמך החדש שפורסם על ידי הוועדה האפיפיורית ליחסים הדתיים עם היהודים לרגל ציון חמישים שנה מאז פרסום נוסטרה אייטאטה. מסמך זה נכתב למאמינים הקתולים כהרהורים תיאולוגיים בנושא מערכת היחסים של הכנסייה עם העם היהודי וכותרתו "אֵין הָאֱלֹהִים מִתְחָרֵט עַל מַתְּנוֹתָיו וְעַל בְּחִירָתוֹ" (אל הרומים יא:29). המסמך מדגיש את התקפות הנצחית ברית האל עם העם היהודי שנקרא להיות נאמן לתורה. המסמך אף עומד על קוהרנטיות האמונה היהודית והבנתה של כתבי הקודש היהודים וכי אין כוונה מצד הכנסייה להמיר יהודים. המסמך כמוכן מתייחס בהערכה לפגישות ולהצהרות הוועדה המשותפת של הוועדה האפיפיורית והרבנות הראשית לישראל וקורא לשיתוף פעולה גדול עוד יותר בין הכנסייה לעם היהודי בנוגע לעולם צודק יותר שבו שורר שלום - תיקון עולם במלכות שדי.

4. לנוכח הנסיבות, ראוי היה להקדיש את הפגישה של הוועדה המשותפת למשבר ההומניטארי העצום המתגלה כיום במאות אלפי פליטים המבקשים מקלט והאתגרים הנובעים ממשבר זה.

5. הדיונים והדברים שנאמרו הדגישו מספר הנושאים:
I. המתח בין החובה לקבל את פני הזולת במובן של "כְּאֶזְרָח מִכֶּם יִהְיֶה לָכֶם הַגֵּר הַגָּר אִתְּכֶם וְאָהַבְתָּ לוֹ כָּמוֹךָ" (ויקרא יט:34) לבין האחריות לשמור על זהותו של האדם, חברתו, קהילתו ושליחותו הדתית ספציפית.
II. האתגר עומד בפני החברה ונובע מההגירה בנושא מלוא הקיום והחוויה האנושיים והאותנטיות שלהם. הוא מעורר את הסוגיה לגבי ההכרה בכבוד האדם, סוגיה שאף אדם בעל מצפון מוסרי לא יכול להתעלם ממנה.
III. בהתאם יהודים ונוצרים מוזמנים יחד:
א. לטפל באתגר זה חייבים לעשות כל מאמץ על מנת לשמור על צלם האדם (בראשית א:27) שבו נברא האנושות, לכבדו ולטפחו באופן מלא גם בקרב אוכלוסיות מהגרי עבודה ופליטים.
ב. להכיר במהגרים כאוצר מבורך ומשאב מכובד ולהכיר בכבודם בזיהוי הפוטנציאל שלהם לתרום לצמיחה ולהתפתחות החיובית של החברה.
ג. להשפיע על דעת הקהל ועל המחוקקים כדי שיסדירו בצורה יעילה יותר את נהלי ההגירה ויישומם במתן כבוד לרצון המהגרים עצמם בנושא היעד הסופי הרצוי שלהם.

6. בפני הוועדה המשותפת נדונו המאמצים בנושא הזה בחברה הישראלית לטפל במצוקתם של פליטים וקרבנות עימותים.

הרב רצון ערוסי (יו"ר המשלחת היהודית)
החשמן פיטר טורקסון (יו"ר המשלחת הקתולית)
הרב דוד ברודמן
הפטריארך פואד טוואל
הרב פרופסור דניאל שפרבר
הארכיבישוף ברונו פורטה
הרב דוד רוזן
הארכיבישוף ג'וזפה לצרוטו
עודד וינר
הבישוף ג'אסינטו-בולוס מרקוצו
הרב שמואל שפירא
האב פיירבטיסטה פיצהבלה הפרנציסקאני
מונסיניור פיר פרנצ'סקו פומגלי
האב נורברט הופמן

לעזור לנו צור קשר ותיקן ניוז בעברית להקשיב לסעודת האדון לשמור על בטחון הילדים


© 2020 Saint James Vicariate for Hebrew Speaking Catholics in Israel