הכרזת שתי נשים מארץ הקודש כקדושות


במסיבת עיתונאים ביום ד, ה-6 במאי 2015, האב דוד נויהאוז, סגן הפטריארך הלטיני, נתן פרטים אודות תהליך הכרזת אדם כקדוש בכנסייה ואודות האחות הכרמלית מרים של ישוע הצלוב ומייסדת נזירות המחרוזת מרי אלפונסין ג'טאס אשר תוכרזנה כקדושות ברומא ב-17 במאי 2015.

mariam alphonsine

קנוניזציה – תהליך הכרזה על קדוש
מה עושה הכנסייה בהכרזתה על אדם כקדוש?

"קְדֹשִׁים תִּהְיוּ כִּי קָדוֹשׁ אֲנִי יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם" (ויקרא יט:2). מצווה זו מהווה את ליבת ליבה של תורת משה ומזכירה כי ייעודו של האדם להיות בצלמו כדמותו של האל, בוראו ואב האנושות כולה. לאורך תולדות האנושות, החל מימי בראשית ועד בואו השני של המשיח, ישנם בני אדם אשר הקדושה קורנת מהם ובכך מטווים הם לאחיהם את נתיב השיבה אל חיק האלוהים אבינו.

הנוצרים מאמינים כי קדושה זו, בצלם קדושת האלוהים, מימשה את מהותה המוחלטת בישוע מנצרת, המשיח ובן האלוהים. הוא "קדוש האלוהים", המקרין את קדושת האל לכל המאמינים בו. כולנו נקראים ללכת בדרכיו כי האל, בוראנו, רואה בישוע בנו בכורו וחפץ באמצעותו לזכות בנו מחדש כבניו החיים חיי קדושה.

תהליך הכרת אדם כקדוש הוא תהליך עתיק יומין ושורשיו נטועים עוד בדורותיה הראשונים של הכנסייה. מזה מאות בשנים, יסדה הכנסייה תהליך רב-שלבי, הנמשך לעיתים שנים רבות, במהלכו מומחים בוחנים את חייהם ותורתם של נוצרים מופתיים. אט-אט הם מבחינים במידותיהם של אותם מועמדים ומכירים בהם כמופת לכלל הנוצרים בניסיונם לחיות חיי קדושה ונאמנות לתורת ישוע.

בתחילת התהליך, המועמד מכונה "משרת האלוהים". בשעה שהכנסייה מכירה במידותיו הנשגבות, המועמד מכונה "מכובד" (אדם אשר ראוי לתת לו כבוד). השלב הבא הוא ההכרזה על המועמד כ-"מבורך". שלב זה מתקיים בדרך כלל אך ורק כאשר במותו מזוהה המועמד כשׂוהד (מרטיר ביוונית ומשמעו "עד לאמונה") או שמיוחס לו נס אשר התרחש בזכות עתירתו לאלוהים. השלב האחרון בתהליך הוא "קנוניזציה" – הכרזה כקדוש והוספת שם הקדוש לרשימת הקדושים המוכרים על ידי הכנסייה האוניברסאלית. בדרך כלל, שלב זה מתקיים לאחר ההכרה בנס נוסף שהתרחש בעקבות עתירת המועמד.

ב-17 במאי 2015, תוכרזנה כקדושות שתי נזירות, ערביות פלסטיניות קתוליות, אשר נולדו במחצית המאה ה-19. נשים אלה, מרים בווארדי ומרי אלפונסין ג'טאס, תוכרנה על ידי הכנסייה ברומא כנשות מופת לכלל הנוצרים בשל אורח חייהן ושליחותן בכנסייה.

מרים בווארדי (1846 - 1878) נולדה למשפחה יוונית-קתולית בכפר עיבלין בגליל בשנת 1846. לאחר ילדות קשה ורבת סבל, היא חשה משיכה למסדר הנזירות על שם יוסף הצדיק בצרפת אולם לבסוף הצטרפה למנזר של הכרמליות בפאו שבצרפת. היא בחרה בשם חדש: מרים של ישוע הצלוב. היא יזמה הקמת מנזרים כרמלים בהודו ובבית לחם. האחות מרים הלכה לעולמה בגיל 33 בשנת 1878 במנזר בבית לחם טרם השלמת תכניותיה לבנות מנזר בנצרת. תהליך ההכרה בה כקדושה החל בשנת 1927. היא הוכרזה כמכובדת על ידי האפיפיור הקדוש יוחנן פאולוס ה-2 בשנת 1981 ושנתיים לאחר מכן, ב-13 בנובמבר 1983, הוכרזה כמבורכת.

מרי אלפונסין ג'טאס (1843 – 1927) נולדה בירושלים והצטרפה למסדר נזירות יוסף הצדיק ב-1862. לאחר שמרים אם ישוע נגלתה אליה בחזונות, הבינה שנבחרה כדי לייסד מסדר של נשים ערביות המקדישות את חייהן לשירות הכנסייה בארץ הקודש ואשר נושאות את תפילת המחרוזת בהתמדה. בשנת 1994, הכיר האפיפיור הקדוש יוחנן פאולוס ה-2 במידותיה הנשגבות ב-1994 וב-1995 היא הוכרזה כמכובדת. מרי אלפונסין הוכרזה כמבורכת בנצרת ב-22 בנובמבר 2009.

לעזור לנו צור קשר ותיקן ניוז בעברית להקשיב לסעודת האדון לשמור על בטחון הילדים


© 2020 Saint James Vicariate for Hebrew Speaking Catholics in Israel